România a semnat acordul pentru aderarea Finlandei și Suediei la NATO

de: Cătălina Burghelea
18 07. 2022

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat, luni (18 iulie), decretul pentru aderarea Finlandei și Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord. Anterior, Guvernul de la București a adoptat proiectul de lege care vizează ratificarea protocolului de integrare în NATO a Finlandei şi Suediei.

Președintele Klaus Iohannis a semnat acordul pentru aderarea Finlandei și Suediei la NATO

Liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis, a dat undă verde decretului pentru supunerea spre ratificare a Protocolului privind aderarea Finlandei și Suediei la alianța occidentală. Anunțul a fost făcut de Administraţia Prezidenţială. Reamintim că Executivul a aprobat, miercurea trecută, proiectul de lege privind ratificarea protocoalelor de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO.

România îi face în ciudă Rusiei

Iohannis și-a pus semnătura pe decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Protocolului, semnat la Bruxelles, la 5 iulie, de aderare a Republicii Finlanda la Tratatul Atlanticului de Nord, aprobat la Washington, pe 4 aprilie 1949. De asemenea, tot astăzi a fost semnat şi Protocolul, acceptat la Bruxelles, la 5 iulie 2022, de aderare a Regatului Suediei la NATO, semnat la Washington în 4 aprilie 1949.

„Este un demers pe care îl facem, fiind conştienţi de valoarea strategică privind aderarea celor două ţări la NATO, şi un demers pe care îl consider ca fiind unul cât se poate de relevant, ţinând cont că ne înscriem în rândul primelor ţări care au demarat acest proces de ratificare a protocolului”, a precizat premierul Nicolae Ciucă.

„România se află printre primele state care au iniţiat aceste demersuri de adoptare în plan naţional a deciziei de aderare la NATO a Finlandei şi Suediei. Acest demers confirmă, pe de o parte, succesul Organizaţiei Nord-Atlantice ca organizaţie de securitate, dar şi politica ‘Uşilor deschise’, care a permis consolidarea, întărirea şi extinderea capacităţii sale de a furniza membrilor săi garanţii de securitate, cele mai puternice garanţii de securitate”, spunea purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Războiul din Ucraina, impact major pentru nordul Europei

Suedia și Finlanda se alătură NATO, o schimbare monumentală pentru două țări cu o lungă istorie de neutralitate în timpul războiului și care nu au participat la alianțele militare. În timpul unui summit NATO la Madrid, Stockholm și Helsinki au trecut de obiecțiile Turciei, stat care se opunea integrării în alianța occidentală.

Rusia refuză aderarea celor două state la NATO și a folosit extinderea alianței militare defensive a Occidentului ca pretext pentru războiul său din Ucraina. Ambele țări nordice au deținut statutul neutru mult timp, dar de la invadarea Ucrainei de către Rusia, sprijinul pentru aderarea la NATO a crescut dramatic.